Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příslušenství

23.3.2015
9373a.jpgNabíječ (LiPol, LiIon, A123) FMA Cellpro 4s (3173 Kč)

K novým baterkám LiFe A123 bylo nutno pořídit jiný nabíječ, který nejen zvládne zmíněné Accu, ale rovněž se dobře postará o LiPol. Podrobnosti zde.

 

 

 

 

8811.jpgDigitální mincíř - tahoměr (1000 Kč)
K měření statického tahu pohonů a vrtulí velice dobře poslouží toto digitální měřidlo. Měřit lze do 10kg a to v jakékoliv poloze. Model stačí zaháknout a po ustáleném tahu měřidlo zapípá a zapamatuje si veličinu. Tu pak lze snadno odečíst z displeje. Podrobnosti a popis lze najít v RC revue 1/2006 na 18.stránce.

 

 

 

 

 

 

 

8654a.jpg

HIBOX (1890 Kč) se 100A sondou (429 Kč)

Zařízení, které jsem již dávno doma postrádal. Slouží k měření a testování různých parametrů, hlavně vám doloží kolik různé pohony berou, jejich výkony, stav Aku, funkčnost serv a přijímačů, včetně doložených grafů. Nebyl jsem velký příznivec grafů, ale po seznámení se s tímto výrobkem jim začínám přicházet na chuť. Hibox vyrábí "Pes" a zde je podrobnější manuál. Hibox nepotřebuje zvlášť napájení, je napájen z měřeného zdroje a po zapojení k PC lze uložená data zobrazit, porovnávat, vytisknout a dál s nimi pracovat. Lze s ním tedy měřit "na poli", odečíst si data na displeji a doma si vše v klidu prohlédnout a uložit do PC. Rovněž je možno výrobek naložit do modelu a data odečítat po uskutečněném letu. Na mé poletuchy je však poněkud objemnější (112g). 
Poznámka (25.9.2018): Jelikož jsem měl víc než 10 let s RC modely přestávku a nyní jsem se k tomuto koníčku opět vrátil, zjistil jsem, že již nové PC (notebooky), které RS232 nemají, s dřívějším adaptérem HiBox nepracuje. Proto jsem zakoupil přes net ten nejlevnější USB/RS232 adaptér (92 Kč), a k mému překvapení funguje naprosto perfektně, dokonce bez ovladače se sám nastavil a byl funkční.

nabijeca.jpg Nabíječka Turbomat 16 plus (Graupner, 3680Kč)

Může být napájena jak ze sítě 220V, tak z autobaterie 12V. Je pro 4-16 článků NC. Nabíjí proudem 1, 2, 3A s automatikou Deltapeak. Přijímačové a vysílačové články možno nabíjet proudem 150mA bez autom.vypnutí.
K této nabíječce jsem zhotovil akustickou návěst pro aut. vypnutí nabíjení a zásuvku pro síťový kabel. Původně byla tato šňůra připojena napevno.

 

swallow.jpg Nabíječka Swallow (X-Peak 3, fa.SJ, 2360Kč)

Foto úvodní strany manuálu k nabíječce
Pořízena z důvodu toho, že Turbomat 16 plus nenabíjí akumulátory NiMH. Velice vhodná investice neboť zařízení umí nabíjet/vybíjet od 1 do 10 článků NiCD, NiMH, 1 až 3 články Lixx, Pb. Články NiCD a NiMH lze taky cyklovat 1 - 5x. Proudy pro nabíjení lze nastavovat od 100mA do 3A po 100mA, pro vybíjení od 10mA do 500mA po 10mA. Acu pack Lixx lze nabíjet/vybíjet 3,6 3,7, 7,2 7,4 10,8 11,1V, olověné 2 4 6 8 10 12V. Po nabití aku proudem 1A a výše, přepne nabíječ do udržovacího režimu s proudem 50, 100, 150mA dle toho který je nejblíže 1/20 nastaveného nabíjecího proudu.
Na displeji lze odečítat : čas, kapacitu dodanou i odevzdanou, proud, napětí, Delta Peak, DCHG AVR (vážený průměr vybíjecího napětí akupacku počas posledního vybíjení), Input, Output. Napájení nabíječe : 11-15V.
Další výhodou tohoto nabíječe je, že při nabíjení měří hodnoty napětí pod proudem, což v praxi znamená, že se s touto nabíječkou dají nabíjet akumulátory ve vysílačce (které mají na vstupu nabíjecího konektoru zapojenou ochrannou diodu) s použitím automatického vypnutí - tzv. Delta Peaku. Bez jakékoliv úpravy vysílače (odpojování ochranné diody) lze tedy nabíjet akumulátory ve vysílači, pochopitelně správně nastaveným proudem nepřesahujícím doporučení výrobce vysílače.

701a.jpg Formovadlo aku (350 Kč)

Na formování NiCd a NiMh akumulátorových sad jsem pořídil přes Mojehobby od modeláře "erektus" velice povedené a jednoduché zařízení. Osazený plošný spoj jsem doplnil trafem, chladičem, ovládacími prvky, měřidlem a zabudoval do krabičky. Lze na něm nastavit čas nabíjení v násobcích od 1 minuty po 16 hod (modrý přepínač), nabíjecí proud hladký plynule nastavitelný 0-0,5A (spodní stříbrný knoflík), vybíjecí proud 0-0,5A (horní stříbrný knoflík), vypínací napětí 0-10V (červený knoflík). Formovadlo automaticky přejde z vybíjení do nabíjecího režimu a po ukončení nabíjení vypne (klid proud 72µA). Umožňuje manuálně uvést do režimu vybíjení nebo nabíjení.

693a.jpg Omezovač LiPol článků (400 Kč)

Pro bezpečné a dokonalé nabíjení LiPol článků jsem zakoupil od M.Zajíce omezovač napětí. Osazený plošný spoj jsem doplnil konektorem a umístil do krabičky od hmoždinek (na chlup přesně).

 

 

 

fx-18.jpg Vysílač Futaba FX-18 (6350 Kč)

Plně hodnotný vysílač se všemi potřebnými funkcemi pro komfortnější létání. Jedná se o vylepšenou verzi FC-16, kterou jsem vlastnil před touto vysílačkou. Dovybavil jsem ji velmi jednoduchým "pultem". Jedná se vlastně o plexi, které je zespod samolepicí páskou přichyceno ke dnu vysílače. Na tomto plexi jsou pak po bocích v očkách upevněny dvě kovové tyčinky pro úchyty popruhů, které se pro převoz sklopí. Další ovládací prvky jsem zhotovil z miniaturních vypínačů a potenciometru. Jedná se o ovládání 5.kanálu pro mixování křidélek jako klapek (souhlasně dolů) nebo také jako brzd (souhlasně nahoru). Další vypínač je pro diferenciální výchylky. Vysílač přijde ještě vybavit potenciometrem a vypínačem na 6. kanál, který používám na elektrovětroni Cornix jako brzdu uprostřed křídla a vypínačem pro dvojí výchylky.

kufr.jpg Hliníkový kufr na příslušenství (OBI 399Kč)

Velmi vhodný a účelný pomocník do kterého se umístí všechno potřebné příslušenství, včetně vysílače a nabíječe. Na létání pak stačí vzít kufr a model. Velkou výhodou tohoto umístění je, že se u vysílače nemusí sundávat anténa. Usnadňuje to tak rychlou přípravu k létání a také bezpečné uložení, všechno v jednom.

 

 

 

 

 

5148.jpg Vysílač Graupner MC-19 (11916 Kč)

Po Futabě přišlo vystřídání značky na Graupner nikoliv z důvodů nespolehlivosti nebo nespokojenosti. Důvod byl poněkud složitější a to, aby se s jistotou vysvětlila záludnost, která mě po delší dobu provázela. Rozdíly v porovnání s předchozí FX-18 byly patrné již při prvním uchopení vysílače. Větší a těžší těleso s delší anténou nebylo zrovna předností. Přivyknout si na jiné držení - pultové s delšími kniply mně však kupodivu nečinilo problém. Programování naprosto rozdílné. Postupem času si však člověk přivykne a naopak se mně nyní zdá programování jednodušší. Další plus vidím v letových fázích (režimech), které FX-18 neměla.

5162.jpg Obavu z toho, aby vysílač vešel do kufru se zašroubovanou anténou naštěstí na centimetr přesně vyřešila jedna z předností vysílače, a sice anténní kloub. Na obrázcích možno porovnat rozdílnoou velikost obou vysílačů a tím i volné místo v kufru.

993a.jpgMusím se zde však zmínit o jedné nepříjemnosti, která se záhy na tomto vysílači objevila. Při seřizování modelu na zemi (naštěstí) se jeden z křížových ovladačů uvolnil a přestala fungovat jeho aretovaná, klidová poloha, tzv.kolíčková neutralizace. Po prozkoumání vysílače jsem nalezl vylomený klínek z masivu tělesa ovladače, které bylo naprasklé. Tutéž závadu a sice prasklý plast u klínku jsem objevil i u druhého ovládače, jehož mechanizmus byl vyblokován (plyn) z čehož bylo zřejmé, že tato závada byla již od výroby neboť se o klínek nikdy žádná kladka neopírala a klínek nebyl tudíž namáhán. Po upozornění této skutečnosti na Internetovém diskusním fóru byla dalšími uživateli objevena stejná závada. Tyto vysílače byly odeslány k výrobci, který ovládače vyměnil. Já jsem tak prozatím neučinil neboť nechci být v sezónu bez vysílače a prozatím jsem plast s klínkem zalepil CA lepidlem s mikrobalony. Je to však velmi jemná práce a nikomu ji nedoporučuji. (Kliknutím na obrázek zvětšíte jeho náhled)
Poznámka : Jelikož jsou klínky v bočnici masivu nepřístupné, nelze běžnou vizuální prohlídkou tuto závadu objevit. Nutno křížový ovladač demontovat. Další poznatek a doporučení je, že vysílače mají na obalové krabici z boku uvedeno buďto Made in Japan nebo Malaysia. Japan - možnost výskytu vadného ovladače (bohužel se tato závada už objevila i u made in Malaysia-koupeno 12.2005)

0361.jpg Vysílač Graupner MC-22s

Jelikož se naskytla příležitost (11.9.07) k levnější koupi tohoto vysílače, prodal jsem svůj osvědčený a plně dostačující MC-19 (6500Kč) a pořídil MC-22s (10000Kč). Na pohled a vybavení el.prvky jsou oba vysílače shodné. MC-22s je však syntézová, tudíž se nepoužívají Tx krystaly a kanál se po zapnutí vysílače navolí libovolný. Vysílač má také mnohem větší softwarové vybavení, jako plnohodnotné 4 letové fáze s plynulým - časovým nastavením (zpožděním), tříbodové křivky, rozšířené stopky s možností aktivace v kterémkoliv místě plynu a spoustu dalšího menu a vymožeností. Vytknout zatím nemám co. Na displeji je sice menší písmo, ale to je dáno tou širokou nabídkou menu. Co jsem taky v počátku hned ocenil, je zapnutí vysílače bez koncového stupně čili bez vysílání. Tak si je možno pohodlně i bez antény procházet menu a různá nastavení, případně provoz na simulátor.
Odzkoušel jsem také provoz vysílače, kdy začne akusticky avizovat, že je již slabý akumulátor. S původními baterkami NiMh 3000mAh, po roce užívání vysílače, začal vysílač pípat na 9,3V a vydrží v provozu ještě 1 hod., kdy napětí klesne až na 7,1V. Což je opravdu dostatečný čas na přistání s modelem. Až bych řekl, že zbytečně brzo začíná akusticky upozorňovat na blížící se vybité accu. Po vypnutí se ještě objeví upozornění na nabití accu. Po dvou letech, vydrží po nabití accu 12,5 hodiny provozu vysílače.

vaha.jpg Digitální váha ETA (990Kč)

Mohlo by se zdát, že tato věc do příslušenství modeláře nepatří. Jistěže kuchyňská váha se více uplatní pro domácnost v kuchyni (však právě proto jsem ji taky kupoval). Zatím však, aby se nepoškodila při vážení u vaření používá se výhradně k měření tahu motorů, zda nějaký model nepřibral, atp.
Přesnost váhy jsou 2g a max. zátěž je 5kg (to by byl tah).
V srpnu 2018 dosloužila.
 

 

 

 

 

img_20180926_072721-kopie.jpg

Vysílač TARANIS-E X9E (9190 Kč)
Zakoupeno 15.9.2017
prvotní příspěvek vložen 26.8.2018
aktualizováno  12.9.2023

Jelikož jsem se po cca deseti letech vrátil k tomuto koníčku a elektronika pokročila nevídaným skokem, přišel na řadu nový vysílač. Přes R.Mrázka jsem objednal u RC Studia tuto pultovku (9190 Kč). Vybavil jsem ji pravým kniplem s přepínačem (700Kč), sklopnými držáky (450Kč) a hlavně Orange modulem (425 Kč). Modulem z toho důvodu, abych nemusel na všechny malé poletuchy kupovat přijímače za tisíc Kč, ale např. tento za 150Kč. 
Z nepřeberného množství funkcí tohoto vysílače, včetně hlasu v češtině jsem byl unesen. Co však poněkud nebylo zcela vychytané, byla mechanická část některých záležitostí. Tak např., po krátkém čase se mně z pravého kroužku u popruhu vysílačka vysmekla a málem došlo k havárii modelu, neboť se tak stalo při řízení modelu. Kroužek se jednoduše roztáhnul a rozevřel, byl z měkkého a tenkého materiálu.
Další nepříjemnost se odehrála naštěstí při zkoušce modelu před letem, na zemi. Při naklonění vysílače, visícího na popruzích, se přestavily do protiva serva křidélek, aniž bych se dotknul kniplu. Jako kdyby se polohou vysílače dal řídit model. Nevěříte :-), zde 1. video, zde 2.video.
Zjistil jsem tedy, že to dělá hliníková páka od popruhu, což bylo podivuhodné. Ovšem při odkrytování vysílače bylo vše objasněno. V místě páky se šroubkem se nacházel svazek vodičů, který byl od otáčení páky při sklopení, v jednom místě prodřen.  Zde musím pochválit přístup p.Urbánka z RC Studia, který mně následně poslal oba svazky vodičů již v provedení ze silikonu (vše zdarma). Samozřejmě, že jsem tentokrát vodiče naformoval tak, aby se s pákou při jejím pohybu, již nesetkávaly. A jelikož tyto hliníkové páky k popruhu jsou v krajní, vysunuté poloze aretovány plastovým dorazem, který nesnese větší sílu, raději jsem pořídil kovové, sklopné držáky (450Kč). 
Co je další mechanickou nedokonalostí, že se knipl s přepínačem, v krajní, dolní poloze opírá o masiv vysílače a tím chybí nějaký milimetr, aby šel do maximální polohy potenciometru, viz video.
Po čase (8.2019) se mně na letišti stalo, že přestaly reagovat serva na křidélkách, anebo se velice líně a pomalu začaly rozestavovat i když jsem s kniplem pohyboval rázně a taky se nechtěly při uvolnění kniplu vrátit do neutrálu.
Nejprve jsem měl podezření na servo, avšak zrada byla nakonec u vysílače.
Na displeji monitoru kanálu je pak vše zřejmé, viz video. Podobně, nepředvídaně a samovolně se chovala i směrovka na levém kniplu, viz video. Na kormidle to pak vypadalo takto.
Po konzultaci s p.Urbánkem z RC Studia jsem vyměnil u pravého gimbalu kablíky. Při té příležitosti jsem také ale vystříkal lihem potenciometr kniplu křidélek, na což jsem měl podezření. Závada se po odzkoušení již neprojevila.
Na levém kniplu jsem vystříkal a projel několikrát potenciometr směrovky, kablíky jsem nevyměňoval a závada se již po odzkoušení neprojevila.
Závada je o to pozoruhodnější, neboť vysílač je používán velmi málo, jen pro elektrolety a to se vší opatrností, je až hýčkán. Přes zimu je uskladněn v kufru v pokoji.
Pan Urbánek slíbil zaslat nové potenciometry (vysílač je v záruce).
Dva svazky káblíků byly p.Urbánkem zaslány.

12.9.2023 zapnut vysílač po cca 5 letech.
Nejprve celý den nabíjení: Vypnutý vysílač, připojena nabíječka, zelená kontrolka nejprve bliká a po analýze baterie začne trvale svítit. Po nabití by měla zhasnout. Po cca celodenním nabíjení však nezhasla. Dobil jsem pak baterii (NiMh 2000mAh, 9,6V) mimo vysílač. 
Vysílačka nedržela po vypnutí datum a čas. Zálohová, lithiová baterie 3V CR1220 (pod držákem hlavní baterky) byla bez napětí. Vyměněna (připájena) větší knoflíková 3V CR2025 baterie.

Originální CR 1220 objednána přes net u fy EMOS. Poštovné zdarma, cena 59 Kč. U RC Studia 35 Kč s poštovným a DPH, bohužel - 170 Kč!

Kniply měly 100% výchylky už hned u středních poloh. Vadná kalibrace.
Kalibrace: Menu delší stisk, Page 6.obrazovka, Kalibrace, Enter, nastavit středy, Enter, knyply a potenciometry pohybovat do všech krajních pozic, Enter.

Na kanále CH4 (směrovka), v levé krajní poloze výškovky (CH2) byly neustálé kmity, které byly vidět i na monitoru. Směrovka sebou trhala do nebezpečných poloh. Rozdělal jsem držák knyplu (4 šrouby), povolil tišťák s potenciometrem a vystříkal ho sprejem VIGON EFM. Taktéž i konektory káblíků. Vše pak ustálo a bylo ok. Jeden miniaturní šroubek u tišťáku potenciometru se protáčel, opraveno třískou párátka.

Vysílačka následně přezkoušena přes simulátor Multiflight.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář