Jdi na obsah Jdi na menu
 


Simulátory

Simulátory Aerofly, FMS ...

Tyto simulátory vhodně poslouží pro nácvik řízení modelů a spousta modelářů je také doporučuje. Ve spojení s RC vysílačem jsou dobrou pomůckou, nejen pro začátečníky. Dají se zde doplňovat jak různé typy letadel, vrtulníků a scenérií, tak i konkrétní modely upravovat a přizpůsobovat reálu. Simulátor FMS je možno dokonce stáhnout z internetu zdarma. (Existuje ještě řada dalších simulátorů, jako např. Reflex, Easy Fly, Real Flight G2, Phoenix . . .)


Simulátory umožňují připojení RC vysílače k PC pomocí konektoru učitel/žák, přes interface na sériový nebo paralelní port, gameport, USB, nebo zvukovou kartu. Simulátor REFLEX potřebuje (podobně jako CSM) hardwarový klíč, který je nutno koupit (záměr výrobce) a pak připojit jako převodník na LPT, resp. USB. Jako náhradu, lze v případě ztráty pro Reflex použít tento interface (dnes již bohužel nedostupný). Vyřešit to však lze přes Int.obchod DX.

POZOR !
Při použití operačního systému Win XP, nebo Win 2000 již nelze běžný interface, vhodný pro Win 9x v propojení se sériovým portem použít. (Reflex vyžaduje speciální úpravu)
Nutno pak zvolit některé z následujících řešení :

 

WinXP totiž snímá sériový port jinou metodou než předchozí verze např. Win98. Proto nelze jednoduchým způsobem u WinXP řídit sériový port a interface (běžný, fungující pod Win9x) je nepoužitelný.
Vysvětlení, které jsem taky zachytil na Netu : Technologie jádra ve WinXP (NT jádro) nedovolí aplikaci přístup na HW (port RS232) mimo standard. A tímto "mimostandardem" je čtení stavových bitů portu. RC vysílač neposílá žádná ucelená data komunikačním protokolem, jenom dává širší a užší pulsy. Ty je potřeba změřit a vyhodnotit. To ale není v operačním systému úkol pro sériový port...


fms.jpgNejjednodušší možnost (tu poslední) - zapojení přes audiovstup zvukové karty jsem vyzkoušel jak pro simulátor Aerofly (jen některá dřívější verze), tak pro simulátor FMS, RC vysílačem Futaba FX18, FC16, Graupner MC15, nastavena modulace PCM. K tomuto zapojení je zapotřebí pouze kabel se dvěma konektory (+ dva odpory) a nahrát software (volně ke stažení). Funguje spolehlivě pro oper.systémy Win9x, Win2k. Pod WinXP se u mé konfigurace projevuje tím, že po nějaké době provozu se restartuje PC. Tento jev se vyskytuje jen u určitých, jak už jsem se zmínil konfiguracích, jelikož simulátor nelze spustit s nainstalovaným souborem winmm.dll, ale pouze bez něj.

Vaši konfiguraci lze jednoduše ověřit tímto způsobem (1. až 3.) :

Již delší dobu bohužel odkazy na SmartPropo stránky "nežijí". Proto jsem umístil potřebné soubory (winmm.dll) na svůj web. Nejprve bych doporučoval stáhnout některý ze zazipovaných souborů FutabaPCM, FutabaPCM1, FutabaPPM, JRPCM, JRPPM, dle toho nastavit na vysílači modulaci PCM nebo PPM.

  1. Pak jej rozbalit a nainstalovat soubor winmm.dll do adresáře, kde máte umístěn simulátor.
  2. Zkusit spustit simulátor. Pokud se neobjeví následující hláška, bude vše OK :
    An exception (C0000005) occurred during DllEntryPoint or DllMain in module: C:\Program Files\FMS\winmm.dll. Access violation at address 00000000. Read of address 00000000.
  3. Stáhnout druhý zip soubor - program SmartPropo dle oper.systému, pro Win 2000/XP SmartPropo WinXP, pro Win 98 SmarPropo Win98
  4. Nainstalovat tento program SmartPropo
  5. Vyrobit propojovací kabel
  6. Spustit program SmartPropo a nastavit dle návodu

 

Schéma propojovacího kabelu (špička a střed - signál, spodní díl - zem) :


Obrazek
 

Obrazek


Několik zapojení konektorů vysílačů :
Graupner MC-15, Graupner MC-19 (22), Graupner MC-12, Graupner 214, Hitec, Multiplex Cocpit MM, Futaba FC 16 (18), Modela, jiné.

Další dotazy a Vaše připomínky rád přivítám. Toliko zatím mé zkušenosti.
Zde je možno přispět se svými zkušenostmi do ankety.

Několik dalších stránek zabývající se zapojením SmartPropo :

http://www.smartpropoplus.com/BlueAndGrey/default.asp
http://skylady.blog.cz/0602/pripojeni-vysilace-k-pc-simulatoru
http://crrcsim.sourceforge.net/wiki/index.php?n=CRRCsim.IFAudio

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

prosím o radu

(Filip samouk , 27. 11. 2012 0:38)

Mám rádio graupner mx-16s a nemužu přijít na propojením k pc- sim.. aby to fungovalo na win 7 . Fakt bych ocenil krok po kroku jak pro blbce :-D chápu tenhle postup co tu píšeš ale nejsem si uplně jistej že to fachá na to moje rádio ? a s kompatibilitou win7 tich simulátoru a jakej kabel co mám mít ???? . Proč prosím o radu ? protože vrtulník chci do vzduchu a né do země na třísky :-D , tak že , simulátor je alternativa která se mě zalíbila a konečně jsem někoho naše co tomu rozumí