Jdi na obsah Jdi na menu
 


ULTRAMAT 12 - malý velký nabíječ

ULTRAMAT 12 - malý velký nabíječ

(zpracoval ing. Z.Sládek „carodej")
(cena cca 2300 Kč)


Když jsem minulý rok (2004) po dlouhém čekání konečně získal nový nabíječ ULTRAMAT 25, měl se současně s ním objevit na trhu i jeho mladší bratříček ULTRAMAT 12. Panovaly kolem něho různé dohady, protože popisy jeho možných funkcí se v různých pramenech dost lišily a jeho uvedení na trh se taky oproti slibovaným termínům dost opozdilo. Současně se oproti verzím uváděným na výstavách ještě měnil i software, takže vlastně nikdo nevěděl jaké skutečné parametry bude mít. Teď se mi konečně dostal do rukou jeden kus, který jsem měl k dispozici na trochu delší dobu, abych vykonat testy, a tak se dostal k reálným údajům.

Nejdřív tedy trochu technických parametrů :
U_12 je rychlonabíječ umožňující nabíjení 1-12 čl. NICd/NiMH akumulátorů proudem 0,1-5A, 1-4 čl. LiIon/Lipol akumulátorů a taky gelových PB akumulátorů s napětím 2, 6 nebo 12V. Kromě nabíjení, umožňuje taky vybíjení max. hodnotou proudu 1A. Napájen muže být z 12V externího akumulátoru nebo ze síťového zdroje o napětí do 15V. Nabíječ nemá chladicí ventilátor, obsahuje jenom chladič na zadní stěně jeho skříňky.

Tak jako u všech návodu na GRAUPNER-ovy přístroje, pokud alespoň 10 let nemodelaříte, zapomeňte na to že pochopíte co je v nich napsáno, neříkajíc že uváděné informace jsou někdy zavádějící. Platí to i v tomto případě.
Držte se raději údajů na displeji nabíječe a své logiky.

Takže k reálným parametrům :

  • Nabíjecí výkon U_12 je 50W (žádné jiné, scestné v návodech uvedené údaje neplatí). Výkon je jištěn softwarově (což bylo už i na ULTRAMAT_25), takže o 5-ti ampérech si nechte zdát jenom u 6-ti článku, pak jdete rychle s maximálním proudem dolů. Myslím, že to ale ve třídě, na kterou je tenhle nabíječ určen moc nevadí.
  • Vybíjecí výkon je 5W, což je vzhledem k tomu, že neobsahuje chladicí ventilátor celkem logické, a údaje o 20W uváděné v informačních materiálech jsou nesmyslem. Takže s vybíjecím proudem 1A se rozlučte u více jak 4 článku. Pro 6-tičlánky jste už na 0,6A a pak to jde rapidně dolů. Zapomeňte teda na to, že na nabíječi budete cyklovat velké accu, je to spíše na dovybití článku po soutěži, nebo jejich občasné noční přecyklování. Je taky jištěn softwarově, takže i když nastavíte větší proud, logika nabíječe vás na něj nepustí, a oznámí vám to problikáváním skutečné hodnoty proudu a nápisu MAX na jeho místě. Pokud se s poklesávajícím napětím vyskytne možnost zvýšit proud na Vámi nastavenou hodnotu automatika to udělá.

Co je velice potěšující, je to že U_12 má moc dobře udělaný výkonový management u malého počtu akumulátoru. Je to asi dáno tím, že konstruktéři chtěli předejít problémům s přehříváním u bezventilátorového stroje. Na rozdíl od U_25, který při nabíjení 2-6 článku vytápí zbytečné napětí zdroje do chladiče a ventilátoru (při nabíjení např. 3článku je při proudu 5A i skutečný odběr ze zdroje cca stejný), u U_12 je ve stejném případě napětí měničem sníženo, takže při stejném nabíjecím proudu je odběr ze zdroje pouhých 2,5A. K napájení nabíječe tedy bohatě postačuje jakýkoli zdroj schopný dodat 12V/50W. Na údaje o nutnosti používání 8-10A zdrojů (vzhledem k zabudované SW výkonové ochraně) můžete klidně zapomenout.

Dalším potěšujícím údajem je, že nabíječ pro NiCd/NiMH články je vybaven stejnou automatikou určení max. nabíjecího proudu jako jeho větší bratříček, co ho v dané cenové relaci posouvá hodnotově vysoko nad jeho konkurenty. Algoritmus je spolehlivý, podařilo se nám pomocí něj „rozchodit" i akumulátorové packy, které kolega už odepsal jako nepoužitelné. Automatický režim má taky jednu zvláštnost, a to možnost nastavení max. proudu do akumulátoru. Novější NIMH akumulátory totiž mají značně nízký vnitřní odpor a automatika je schopná do nich dodávat dost vysoký nabíjecí proud, i když to je výslovně výrobci nedoporučováno a ovlivňuje to životnost akumulátoru. Naskytuje se tím možnost omezit hodnotu proudu při zachování všech dalších vlastností automatiky, což se u jiných nabíječů vyskytuje pouze výjimečně.

Ovládací menu je oproti ULTRAMAT_25 značně zjednodušeno, což je ale vzhledem ke kategorii nabíječe logické. Jednotlivé řady menu se vztahují k jednomu typu akumulátoru a nastavení hodnoty DP se přesunulo ze společné sekce u U_25 na konec jednotlivých řad nastavení.

Nabíječ ve všech řadách pro NiCd/NiMH obsahuje možnost :

  • automatického nabíjení
  • manuálního nabíjení
  • vybíjení
  • cyklování.
  • nastavení parametru DP

Co je trochu zklamáním, je to že i když je možnost nastavit při cyklování vykonání většího počtu cyklu, nabíječ si po ukončení operace pamatuje jenom hodnoty té poslední vykonávané, a ačkoli návod uvádí že údaje jsou dostupné přes ovládací menu displeje, není to pravda. Dostupné jsou pouze poslední a to jenom pokud je náhodou nezrušíme stisknutím tlačítka MODE.

Pro nabíjení LiIon/LiPol automatické nabíjení neexistuje, jenom manuální. Proud se nenastavuje přímo, ale místo toho se nastavuje kapacita akumulátoru, a nabíječ předpokládá, že chcete nabíjet proudem 1C. Pokud tedy chcete použít nižší, nebo vyšší proud, musíte adekvátně upravit kapacitu akumulátoru (níže nebo výše). Nemusíte se obávat, že dojde k nedobití nebo přebití akumulátoru, uvedená hodnota má informativní charakter pro výpočet nabíjecího proudu, ukončení nabíjení se řídí jinými algoritmy. Při zahájení nabíjení LiIOn/LiPol se nabíječ pokusí zjistit počet článku automaticky a nabídne k potvrzení zjištěnou hodnotu, kterou je možné korigovat tlačítky +/- aby nedošlo k nabíjení s mylným počtem článku. Až po jeho potvrzení se pak zahájí vlastní nabíjení. Nabíjecí proud je lineární s velkou stabilitou, nabíječ neprovádí žádné pulzní „experimenty". Na konci řady pro Lixx se nachází parametr pro určení typu accu. Je možné volit LiIon (konečné napětí 4,1V/čl.) nebo LiPol (konečné napětí 4,2V/čl.). Je si potřeba uvědomit, že nastavená hodnota platí pro všechny operace s akumulátory v řadě Li…. . Napětí se měří na svorkách nabíječe, proto si dávejte dobrý pozor na kvalitu nabíjecích kabelu.

Při vybíjení NiCd/NiMH se nenastavuje konečné napětí článku, ale konečné napětí baterie, co umožňuje trochu lepší experimentování než jiné nabíječe. Neplatí to u LiIon/Lipol, tam se nastavuje konečné napětí článku. Nastavený vybíjecí proud je stabilní (mimo omezení výkonovou sw pojistkou).

Co mne trochu zklamalo, bylo to že oproti U_25, která měla perfektně vyřešenou ochranu, a neumožňovala změnu parametru nabíjení při připojené baterii (baterie se musela odpojit a její připojení se indikovalo zvukovým pípnutím). Fungovalo to jako dokonalá ochrana proti náhodnému přestavení parametrů, nebo spuštění nabíjení už nabitého packu. Tohle není při U_12 implementováno, je implementována jenom nemožnost změnit typ akumulátoru při připojené baterii. Pokud máte nějaké problémy s kabely, tak na to nepřijdete hned, ale nabíječ se chová jako mrtvý brouk, kterému zamrzl software, a až po nějaké (dost dlouhé) době začne řvát že má problémy s připojením baterie. Není to životně problematické, ale je to dost nešikovné. Samozřejmě ochrana před přepólováním accu funguje O.K. stejně jako u většího brášky.

Kromě toho nabíječ obsahuje časovou ochranu před přebitím akumulátoru, která je u U_12 nastavena na fixní hodnotu 180 minut pro NiMH, 90 minut pro NiCd … (podobně jako u ULTRAMAT_5) a nedá se měnit na rozdíl od U_25 kde se to dalo v parametrické sekci nastavit. Musíme si teda při nastavování nabíjecího proudu uvědomit, že U_12 je rychlonabíječ a nepokoušet se nabíjet články proudem 1/10C …

Pozn.autora: Uvedená funkce se sice jeví jako ochranná, ale je zvolena hodně nešťastně a omezuje použití nabíječe pro formování článku nebo nabíjení malými proudy, i když by to technicky bylo bezproblematické. Mnohem vhodnější by bylo pro NiCd/NiMH nastavení mezní dodané kapacity jako ochrany accu, co by neomezovalo výše uvedené možnosti.To samé platí i pro U_25, kde je sice možnost interval programovat, ale maximum 300 minut je málo.

Nabíječ si pamatuje nastavení posledních nabíjecích parametrů, takže při opětovném připojení na zdroj se nastaví na poslední používanou konfiguraci, co je výhodné pokud na soutěži fungujeme se stejným typem akumulátoru.

Závěr:
Uvedená nabíječka v současné cenové relaci kolem 2300,- Kč vysoce převyšuje svoje konkurenty a je velice vhodným univerzálním řešením pro rekreační modelaření a taky pro soutěžní kategorie, které nepotřebují používat vybíjení většími proudy a více než 6_ti článkové akumulátory, které by potřebovaly nabíjení proudy nad 3A. Dá se použít i v lodích pro kategorie 12_článku, které byly dosud doménou jenom dražších strojů, jelikož nabíječe v téhle cenové relaci končili obvykle na 10_ti článcích.

Taky implementace automatických režimu pro NiCd/NiMH akumulátory s limitací proudu je v téhle cenové kategorii neobvyklá a předčí mnohé hodně dražší značkové nabíječe, hlavně pro nové NiMH pohonné akumulátory malých kapacit, které vyžadují trochu odlišné nabíjecí postupy než články typu SC. Její parametry pro LiIon /LiPol packy do kapacit 4500mAh u 2S konfigurací a 3000mAh u 3S a 4S konfigurací jsou velice vyhovující. Absence ventilátoru z něj dělá „tichého ďábla", kterého můžete použít i na nočním stolku v hotelu, bez obavy, že Vás spolubydlící, nebo sousedé proklejí. Není však vhodná pro aplikace vyžadující vybíjecí proudy nad 0,5A pro časté cyklování aku packu, její vybíjecí výkon je na to moc malý a cyklovací doby by byly moc dlouhé.

PS: Jelikož se mi dostal do ruky taky nejmladší člen rodiny - tj. nabíječ ULTRAMAT_10, tak se ve chvíli volného času pokusím ho taky trochu prohnat. I když to nebude tak rychle, protože soutěžní sezóna je v plném proudu a moc toho času na testování nezbývá.



ULTRAMAT_12_new soft

Tak jsem zběžně projel tu novou verzi U_12. Výsledky jsou následující :
- výkon zůstal původní 50W nabíjení /5W vybíjení

- NiCd ... od 1 do 14 článku
nabíjení od 100mA do 7,0A s krokem 100mA jak automat tak manuál
DP nastavitelný od 10 do 30mV/článek s krokem po 1mV
vybíjení od 100mA do 1,0A s krokem po 10mA
vypínací vybíjecí napětí od 0,1V po 16,8V s krokem po 10mV nebo automat

- NiMH ... od 1 do 14 článku
nabíjení ... dtto jako NiCd
DP nastavitelný od 5mV do 25mV/článek s krokem po 1mv
vybíjení ... dtto jako NICd
vypínací vybíjecí napětí ... dtto jako NiCd

- Lixx ... od 1 do 5 článku
režim LiIon (4,1V) a LiPol (4,2V) ... LiFe to nemá
kapacita nastavitelná od 50mAh až do 7000mAh
(teda proudy od 50mA do 7A s krokem po 50mA)
vybíjecí proud dtto jako Nixx
vypínací vybíjecí napětí nastavitelné od 2,5V do 3,7V/čl s krokem 0,1V

- PB gel 2 - 12v jako předešlá verze

Nabíječ má beze změny časový limit 180 minut pro NiCd, NiMH a LIxxx články. Pro nabíjení PB je časový limiter vypnutý.