Jdi na obsah Jdi na menu
 


Taranis-E X9E

12. 9. 2023

img_20180926_072721-kopie.jpg

Vysílač TARANIS-E X9E (9190 Kč)
Zakoupeno 15.9.2017
prvotní příspěvek vložen 26.8.2018
aktualizováno  12.9.2023

Jelikož jsem se po cca deseti letech vrátil k tomuto koníčku a elektronika pokročila nevídaným skokem, přišel na řadu nový vysílač. Přes R.Mrázka jsem objednal u RC Studia tuto pultovku (9190 Kč). Vybavil jsem ji pravým kniplem s přepínačem (700Kč), sklopnými držáky (450Kč) a hlavně Orange modulem (425 Kč). Modulem z toho důvodu, abych nemusel na všechny malé poletuchy kupovat přijímače za tisíc Kč, ale např. tento za 150Kč. 
Z nepřeberného množství funkcí tohoto vysílače, včetně hlasu v češtině jsem byl unesen. Co však poněkud nebylo zcela vychytané, byla mechanická část některých záležitostí. Tak např., po krátkém čase se mně z pravého kroužku u popruhu vysílačka vysmekla a málem došlo k havárii modelu, neboť se tak stalo při řízení modelu. Kroužek se jednoduše roztáhnul a rozevřel, byl z měkkého a tenkého materiálu.
Další nepříjemnost se odehrála naštěstí při zkoušce modelu před letem, na zemi. Při naklonění vysílače, visícího na popruzích, se přestavily do protiva serva křidélek, aniž bych se dotknul kniplu. Jako kdyby se polohou vysílače dal řídit model. Nevěříte :-), zde 1. video, zde 2.video.
Zjistil jsem tedy, že to dělá hliníková páka od popruhu, což bylo podivuhodné. Ovšem při odkrytování vysílače bylo vše objasněno. V místě páky se šroubkem se nacházel svazek vodičů, který byl od otáčení páky při sklopení, v jednom místě prodřen.  Zde musím pochválit přístup p.Urbánka z RC Studia, který mně následně poslal oba svazky vodičů již v provedení ze silikonu (vše zdarma). Samozřejmě, že jsem tentokrát vodiče naformoval tak, aby se s pákou při jejím pohybu, již nesetkávaly. A jelikož tyto hliníkové páky k popruhu jsou v krajní, vysunuté poloze aretovány plastovým dorazem, který nesnese větší sílu, raději jsem pořídil kovové, sklopné držáky (450Kč). 
Co je další mechanickou nedokonalostí, že se knipl s přepínačem, v krajní, dolní poloze opírá o masiv vysílače a tím chybí nějaký milimetr, aby šel do maximální polohy potenciometru, viz video.
Po čase (8.2019) se mně na letišti stalo, že přestaly reagovat serva na křidélkách, anebo se velice líně a pomalu začaly rozestavovat i když jsem s kniplem pohyboval rázně a taky se nechtěly při uvolnění kniplu vrátit do neutrálu.
Nejprve jsem měl podezření na servo, avšak zrada byla nakonec u vysílače.
Na displeji monitoru kanálu je pak vše zřejmé, viz video. Podobně, nepředvídaně a samovolně se chovala i směrovka na levém kniplu, viz video. Na kormidle to pak vypadalo takto.
Po konzultaci s p.Urbánkem z RC Studia jsem vyměnil u pravého gimbalu kablíky. Při té příležitosti jsem také ale vystříkal lihem potenciometr kniplu křidélek, na což jsem měl podezření. Závada se po odzkoušení již neprojevila.
Na levém kniplu jsem vystříkal a projel několikrát potenciometr směrovky, kablíky jsem nevyměňoval a závada se již po odzkoušení neprojevila.
Závada je o to pozoruhodnější, neboť vysílač je používán velmi málo, jen pro elektrolety a to se vší opatrností, je až hýčkán. Přes zimu je uskladněn v kufru v pokoji.
Pan Urbánek slíbil zaslat nové potenciometry (vysílač je v záruce).
Dva svazky káblíků byly p.Urbánkem zaslány.

12.9.2023 zapnut vysílač po cca 5 letech.
Nejprve celý den nabíjení: Vypnutý vysílač, připojena nabíječka, zelená kontrolka nejprve bliká a po analýze baterie začne trvale svítit. Po nabití by měla zhasnout. Po cca celodenním nabíjení však nezhasla. Dobil jsem pak baterii (NiMh 2000mAh, 9,6V) mimo vysílač. 
Vysílačka nedržela po vypnutí datum a čas. Zálohová, lithiová baterie 3V CR1220 (pod držákem hlavní baterky) byla bez napětí. Vyměněna (připájena) větší knoflíková 3V CR2025 baterie.

Originální CR 1220 objednána přes net u fy EMOS. Poštovné zdarma, cena 59 Kč. U RC Studia 35 Kč s poštovným a DPH, bohužel - 170 Kč!

Kniply měly 100% výchylky už hned u středních poloh. Vadná kalibrace.
Kalibrace: Menu delší stisk, Page 6.obrazovka, Kalibrace, Enter, nastavit středy, Enter, knyply a potenciometry pohybovat do všech krajních pozic, Enter.

Na kanále CH4 (směrovka), v levé krajní poloze výškovky (CH2) byly neustálé kmity, které byly vidět i na monitoru. Směrovka sebou trhala do nebezpečných poloh. Rozdělal jsem držák knyplu (4 šrouby), povolil tišťák s potenciometrem a vystříkal ho sprejem VIGON EFM. Taktéž i konektory káblíků. Vše pak ustálo a bylo ok. Jeden miniaturní šroubek u tišťáku potenciometru se protáčel, opraveno třískou párátka.

Vysílačka následně přezkoušena přes simulátor Multiflight.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář