Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohřev rukavic s odpojovačem

1. 4. 2009

Možná by někdo namítl, na co může být potřebný takový ohřívač rukavic, vždyť v zimě se v rukavicích přece lítat stejně nedá, to už musí mít někdo pořádný absťák. A představte si, že zde nejde ani tak o lítání s modelem, jako doopravdy si polítat jen tak v oblacích. Důkazem jsou někteří modeláři, co už přešli do dalšího "levelu", jako je např. Dan T.

Spokojený Dan se svým "Jambo Jetem"

Proto jsem při požádání o zhotovení el.části tohoto výrobku souhlasil a sám s uznáním byl zvědav na hrdinské kousky těchto nadšenců.

Samotná elektronika se skládá ze dvou části a sice regulátoru teploty pro vyhřívání rukavic a ochrany akumulátoru tzv.odpojovačem proti nadměrnému vybití, zvláště v případě Li-xx akumulátorů (plošný spoj o rozměrech 120 x 40 mm).

Varianta regulátoru ohřevu rukavic spolu s odpojovačem připravená k zástavbě do krabičky :

Obrazek

 

A takto si Dan už poradil se samotnou výbavou rukavic (vložky) a zabudováním elektroniky. Na obrázku je ještě původní verze ohřevu bez odpojovače. Jelikož při testování v provozu by mohlo dojít k podvybití Aku (LiPol, LiIon), tak se nyní bude testovat druhá verze s odpojovačem Aku. V případě použití krosny a napájení z tohoto zařízení, není odpojovač potřebný.

Rukavice s odporovým drátem

Jako odporový drát se osvědčil výrobek LOSi 9, kdy na obě rukavice je potřeba max. 3m..

S pořízením nové krosny s alternátorem si Dan vyrobil i samotné nové rukavice (výprodej Polartec 150Kč).  Jakou docílil teplotu vidno z obrázku (max.dokonce 54°C) :

Obrazek

 

Varianta regulátoru ohřevu rukavic (bez odpojovače) v zasmrštěné podobě - bez krabičky :

Rsgulátor v smršťovací bužirce

Další z možných variant (bez odpojovače, s vypínačem v potenciometru) připevněná na suchém zipu : 

Obrazek

Toto zapojení a vyhřívání putovalo k jednomu pilotovi až do Norska. První zkoušku ve vzduchu udělal při -6°C a silném větru. Poletoval 1 h a jeho vyjádření znělo, že je to paráda a dokonce musel o něco vyhřívání ztlumit.

Varianta regulátoru ohřevu rukavic (bez odpojovače) připravena pro vestavbu do krabičky :

Regulátor ohřevu rukavic připraven pro vestavbu do krabičky 

 

ObrazekA ještě jednu raritu s tímto zařízením nutno zmínit. Když se na mne obrátil jeden potápěč s prosbou sestrojení vyhřívání pod vodu, nebyl jsem si zcela jistý, zda to není míněno v žertu. Ale nikoliv, nakonec vznikla co nejmenší varianta a zde je vyjádření onoho potápěče :

"... Hodinový ponor ve tří stupňové vodě a topení tak na polovinu.. Prostě paráda.. Takže nejen ve vzduchu, ale i pod hladinou, tohle udělátko maká.. Ještě jednou moc a moc děkuju ..." 

 

V případě zájmu, po domluvě možno zhotovit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vhodné aku

(Petr V., 8. 11. 2009 14:10)

super návod hlavně s tím odpojovačem, výroba by neměla být problém, ovšem mám problém s nalezení vhodných akumulátorů v rozumné cenové hladině a samozřejmě plus vhodný nabíječ.
vanap/zavináč/centrum.cz

Prosba ohledně schématu a tišťáku

(Miri, 5. 11. 2009 21:53)

Dobrý večer,
asi bude nejpříhodnější, abych Vám plošný spoj zhotovil. Dejte mi prosím vědět na email, kdy by to mělo být.
Zdraví M.Urban

Prosba ohledně schématu a tišťáku

(Jirka P., 5. 11. 2009 21:44)

Dobrý večer,
měl bych prosbu. Jsem stejně potrefený jako Dan, a tak bych chtěl vyřešit problém zimy za letu. Mohl byste/bys mi poslat schéma zapojení a návrh tišťáku, případně hotový tišťák ? Už jsem dlouho žádný nedělal...
Díky za odpověď,
Jirka Paleta, jiri.paleta@seznam.cz

ohřev

(Daniel, 1. 4. 2009 15:07)

Ještě jednou díky Miri za pomoc při řešení tohoto problému