Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lepidla

Nepostradatelná pomůcka nejen obyčejného modeláře, ale i každé domácnosti. Vždy když se v obchodě objeví nějaké nové, kvalitnější lepidlo nezůstane dlouho bez povšimnutí, co kdyby se doma právě hodilo? A tak vzniká v šuplíku obměňující se zásoba těchto potřeb.
Nyní mě však inspiroval jeden lepící Šembera, vlastním pseudonymem Arda1 svou tučnou zásobou a zkušeností, a tak šlo i mé vybavení z šuplíku na koberec. Časem zde budou přibývat i potřebné komentáře k jednotlivým druhům.


 

Dvousložková Epoxy mají velký význam neboť jsou využívána pro svou pevnost. Zde musím uvést mé patálie s těmito lepidly neboť těchto druhů mám ponejvíce a to právě z toho důvodu, že mně nedostatečně vytvrzují. Nevím, zda je zrada u mne, ale již jsem zkoušel několikrát měnit míchací poměr, dokonce i mezi sebou jednotlivé složky, ale bez valného úspěchu.
Vaše poznatky, zkušenosti a rady rád akceptuji a zveřejním.
Zde jsou mé subjektivní zkušenosti :

               

Jako jedno z prvních Epoxy jsem si pořídil 30ti minutové (americké) nhp (265 Kč, 113,5g) a výsledek je ten, že zůstane stále houževnaté, jako guma. Patrně to bude ovlivněno stářím.

                 

 

Patex Rapid 2min (139 Kč, 11ml). Zkušenost stejná, jako s předešlým výrobkem - zůstane gumové - nevytvrzeno.

                 

 

Epoxy Alteco (60 Kč, 56,8g) 30min. Tento výrobek je šedé barvy a ne zcela zatvrdne až po 24 hodinách.

                 

 

Epoxy Alteco 3-Ton Quick 4min. Černé barvy a zatvrdne po 2 dnech.

                 

 

Epoxy Alteco Clear (83 Kč, 20g) 5min. Nevytvrzuje mně, zůstává gumové.

               

 

Epoxy RG 5-ti min (50g). Tento výrobek mě zpočátku uspokojoval, ale po delší době trvá již jeho úplné vytvrzování 3 dny. Po 15 minutách zatuhne do stádia "gumoidní žvýkačky". Po 2 dnech lze jej rolovat a znovu narovnávat jako je na obrázku vpravo. Po 3 dnech nikoliv - praskne, lze již brousit.

                 

 

Epoxy Cartell Plastic Steel 5-ti min (53,50Kč, 12g). Čiré barvy a mám s ním zatím dobré zkušenosti - vytvrzuje dle udávaných údajů.

                 

 

Epoxy Devcon 5-ti min (25ml, 119 Kč). Tento výrobek je nejnovějším v řadě i když již dle jiných velmi starým a osvědčeným výrobkem. Reklama p.Hořejšího se neminula účinkem a ihned objednal. Nyní po obdržení jej ověřil jen tak nanečisto v kapičce a zdá se, že bude splňovat své předpoklady.

       

 


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

To snad nie

(Honza, 21. 12. 2013 21:02)

Zdar,
neviem ako ostatné, ale Alteco quick 3 ton ztuhne asi za 4 min, a úplne vytvrdne (na kamen) po cca 8 hod. A Alteco 3 ton epoxy steel stuhne za cca 30 min a vytvrdne po 14 h. Fakt netuším ako to, že sa ti to nikdy úplne nevytvrdilo, s týmito lepmi som nemal problém ani po záruke - fungujú i po 7 rokoch. Namiešal si dobrý pomer (teda 1:1) ?