Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohřev rukavic s odpojovačem

1. 4. 2009

Možná by někdo namítl, na co může být potřebný takový ohřívač rukavic, vždyť v zimě se v rukavicích přece lítat stejně nedá, to už musí mít někdo pořádný absťák. A představte si, že zde nejde ani tak o lítání s modelem, jako doopravdy si polítat jen tak v oblacích. Důkazem jsou někteří modeláři, co už přešli do dalšího "levelu", jako je např. Dan T.

Spokojený Dan se svým "Jambo Jetem"

Proto jsem při požádání o zhotovení el.části tohoto výrobku souhlasil a sám s uznáním byl zvědav na hrdinské kousky těchto nadšenců.

Samotná elektronika se skládá ze dvou části a sice regulátoru teploty pro vyhřívání rukavic a ochrany akumulátoru tzv.odpojovačem proti nadměrnému vybití, zvláště v případě Li-xx akumulátorů (plošný spoj o rozměrech 120 x 40 mm).

Varianta regulátoru ohřevu rukavic spolu s odpojovačem připravená k zástavbě do krabičky :

Obrazek

 

A takto si Dan už poradil se samotnou výbavou rukavic (vložky) a zabudováním elektroniky. Na obrázku je ještě původní verze ohřevu bez odpojovače. Jelikož při testování v provozu by mohlo dojít k podvybití Aku (LiPol, LiIon), tak se nyní bude testovat druhá verze s odpojovačem Aku. V případě použití krosny a napájení z tohoto zařízení, není odpojovač potřebný.

Rukavice s odporovým drátem

Jako odporový drát se osvědčil výrobek LOSi 9, kdy na obě rukavice je potřeba max. 3m..

S pořízením nové krosny s alternátorem si Dan vyrobil i samotné nové rukavice (výprodej Polartec 150Kč).  Jakou docílil teplotu vidno z obrázku (max.dokonce 54°C) :

Obrazek

 

Varianta regulátoru ohřevu rukavic (bez odpojovače) v zasmrštěné podobě - bez krabičky :

Rsgulátor v smršťovací bužirce

Další z možných variant (bez odpojovače, s vypínačem v potenciometru) připevněná na suchém zipu : 

Obrazek

Toto zapojení a vyhřívání putovalo k jednomu pilotovi až do Norska. První zkoušku ve vzduchu udělal při -6°C a silném větru. Poletoval 1 h a jeho vyjádření znělo, že je to paráda a dokonce musel o něco vyhřívání ztlumit.

Varianta regulátoru ohřevu rukavic (bez odpojovače) připravena pro vestavbu do krabičky :

Regulátor ohřevu rukavic připraven pro vestavbu do krabičky 

 

ObrazekA ještě jednu raritu s tímto zařízením nutno zmínit. Když se na mne obrátil jeden potápěč s prosbou sestrojení vyhřívání pod vodu, nebyl jsem si zcela jistý, zda to není míněno v žertu. Ale nikoliv, nakonec vznikla co nejmenší varianta a zde je vyjádření onoho potápěče :

"... Hodinový ponor ve tří stupňové vodě a topení tak na polovinu.. Prostě paráda.. Takže nejen ve vzduchu, ale i pod hladinou, tohle udělátko maká.. Ještě jednou moc a moc děkuju ..." 

 

V případě zájmu, po domluvě možno zhotovit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Výhřev

(Pavel, 13. 10. 2022 13:36)

Dobrý den, měl bych prosím zájem o sestavu pro výhřev rukavic akorát bych potřeboval 12v a USB koncovku. Předem děkuji Kopřiva

Výhřev

(Pavel, 13. 10. 2022 13:26)

Dobrý den, měl bych prosím zájem o sestavu pro výhřev rukavic akorát bych potřeboval 12v a USB koncovku. Předem děkuji Kopřiva

drát + regulace

(Sebastian, 2. 1. 2018 21:39)

Dobrý den. To je přesně to, co se pokouším vyřešit. Představoval bych si to jako regulátor s dvojí regulací a odpojovačem baterie (ruce+nohy) tj. 4x cca15-20W a potřebné 4 kusy drátu (do rukavic a ponožek si instaluji a propojím sám) Na kolik peněz by mě to vyšlo a jakou AKU by bylo ideální použít? Chci to na létání MPG tj. na max 2-3h provozu. Díky za reakci. sebastian@origeo.cz

odporový drát

(Milda, 25. 1. 2013 12:10)

Když jsem si přečetl tenhle článek, doslova jsem zajásal. Konečně někdo dokázal vyrobit vyhřívaní za pár korun. Sám jsem vždy narazil na nemožnost koupit odporový drát v metráži za rozumný peníz. Bohužel tento odporový drát v Kladně již nemají. Ptám se tedy jak to nyní autor řeší. Má zásoby anebo používá jiný - cenově dostupný drát. Potřebuji si vyrobit vložky do bot a rukavice. Elektroniku si udělám sám, ale s tím drátem je problém. Poraďte mi prosím, kde jej sehnat za solidní cenu. Děkuji za odpověď. milan.vala@email.cz

regulátor

(VACLAV, 29. 12. 2012 23:52)

Dobrý den..je nejaka možnost kopit , hotový tišťák regulátoru ohřevu rukavic bez odpojovače? s odporovím drátem ,sam si to nasiji do rukavic..a na kolik mě to u vás vyjde.Rád totiš lítám v zimě.
Děkuji za odpověď. Mádr.tel603929194
maldr@atlas.cz

regulátor

(Zdeněk, 21. 7. 2011 10:31)

Zdar.
Měl bych vážný zájem o regulátor.
Prosím zkontaktujte mne.Děkuji.
724035386

Regulátor

(Mirek, 5. 12. 2012 14:08)

Pokud mi někdo můžete poskytnout podklady pro výrobu regulátoru, budu velice rád. Předem děkuji.

Varianta regulátoru ohřevu rukavic spolu s odpojovačem

(Jakub, 29. 5. 2011 16:35)

Dobrý den
Prosím o zaslání schema zapojení návrh tišťáku a seznam součástek.
Je to na 12 v děkuji wij@email.cz

Regulácia

(Rado, 25. 11. 2010 22:00)

Poprosil by som taktiež o zaslanie schémy zapojenia a návrhu plošného spoja na reguláciu ohrevu. Ďakujem, Rado : rdedinsky@azet.sk

vyhřívané rukavice

(libor, 14. 9. 2010 12:16)

Dobrý den.
Mohl byste mi poslat schéma zapojení a návrh tišťáku, popřípadě hotový tišťák regulátoru ohřevu rukavic bez odpojovače?
Děkuji za odpověď. Libor
sehnula@seznam.cz

Funguje to skvěle

(Pavel, 18. 2. 2010 2:51)

Už mám ověřeno, jak píše Dan, bezproblémů na dobírku přímo z ntk-cables Kladno díky paní v podnikové prodejně, jen je někdy potřeba pár dní počkat v závislosti na výrobní lince. Nechal jsem si poslat 15m LOSi 3,2 a vč. balného a přepravní služby to vyšlo na 22Kč/m. Chci to na 12V na motorku, s tímto odporem to při 1,5m/rukavici a obě v sérii vychází na 9,6ohm, proud pak 1,25A a tudíž výkon 15W (za jízdy o něco víc). Už i prakticky vyzkoušeno a ideálka akorát bez jakékoliv elektroniky. Pro rychlo zachřátí to lze ještě na chvíli sepnout paralelně, ale to po chvíli je už moc.

Vyhřívané rukavice v Norsku

(Miri, 8. 2. 2010 12:14)

Ahoj Dane,

tak jeden kus vyhřívaných rukavic se osvědčil až v Norsku.

Zdraví Miri

Upřesnění vyhřívacího drátu

(Daniel, 2. 2. 2010 11:06)

Kabel se dá zakoupit v podnikové prodejně Kablo Kladno, stačí tam zavolat a paní je velice ochotná a pošle poštou cokoliv a v jakém koliv množství

Upřesnění vyhřívacího drátu

(Miri, 25. 1. 2010 12:04)

Ano, to číslo za Losi(?) je číselné označení vodiče a zároveň odpor vodiče.
O dodání s tím malým množstvím je to opravdu problém.
Zdraví M.Urban

Upřesnění vyhřívacího drátu

(Pavel, 25. 1. 2010 11:00)

Ano - zmínky i odkazu jsem si všiml, dotaz jsem psal právě kvůli upřesnění. V odkazu je stránka s typem vodiče a jeho osmi podtypy podle odporu na metr. Teď mě trklo, že píšete Losi 9, tzn jste použil ten podtyp s 9 ohmy/metr.
Nicméně jsem zkoušel googlit, kde ten drát koupit např. tady v Brně a nedaří se mi najít, kam to jít kupovat. Prosím o info, zda jste drát v tomto malém množství dostal zásilkově přímo od výrobce "nkt cables".

Upřesnění vyhřívacího drátu

(Miri, 25. 1. 2010 0:56)

V textu je konkrétní odporový drát zmíněn i s odkazem. Losi9.

Upřesnění vyhřívacího drátu

(Pavel, 25. 1. 2010 0:47)

Měl bych dotaz - který konkrétně kabel doporučujete? (ohm/m) a kde jste jej koupil (jaká prodejna, případně přímo zasláním z nkt? Děkuji.

Vyhřívání rukavic

(Miri, 23. 1. 2010 14:13)

Takže nejen do oblak, ale i do hlubin :-). Dám vědět na Váš email, to bude třeba produmat.
Zdraví M.Urban

Vyhřívání rukavic

(Samek Antonín, 22. 1. 2010 20:14)

Super myšlenka. Mám prosbu, na kolik celý komplet příde? Hledám něco podobného do suchých rukavic na potápění.. Mohl byste mi s tím pomoci či poradit? Díky předem za odpověď.. SAM
info@autosam.cz

vhodné aku

(Miri, 8. 11. 2009 15:17)

Nejlevněji asi na Hobbycity. Záleží taky, kolik máte na ně místa. Jinak Dan použil LiIon, které lze také obstarat např. u A.Bídy - Satria Olomouc.